God trappevask – En guide til rengjøring av fellesarealer

01 juli 2024 Silje Elise Johansen

editorial

Trappevask anses ofte som en lite ettertraktet men viktig del av vedlikeholdet i flerboligbygninger og næringsbygg. Det er ikke bare det at rene og velholdte trapper gir et godt førsteinntrykk; det er også et spørsmål om hygiene og sikkerhet. Spesielt i tider med økt oppmerksomhet rundt smittefare, kan en godt vedlikeholdt trapp redusere risikoen for spredning av bakterier og virus. I denne guiden vil du få tips og triks for effektiv trappevask, samt hvorfor det kan være en god investering å overlate jobben til profesjonelle.

Betydningen av renhold i trapperommet

Trapperommet er en del av bygningen som konstant er i bruk. Det fungerer som en hovedarterie for trafikk opp og ned etasjer. Smuss, skitt og støv samler seg raskt i trappen, noe som kan føre til et usunt inneklima og en slitasje på trappeoverflatene. Trappevask handler derfor ikke bare om estetikk, men det spiller også en rolle i å forlenge levetiden til trappematerialene og sikre et sunt miljø for beboere og brukere.

Partikler og allergener kan lett samle seg i trappetrinnene og i hjørner, og uten regelmessig vask kan disse irritere beboernes luftveier. I bygninger med høy trafikk kan også bakterier og virus lett overføres via berøring av trappegelender og trinnoberflater. Derfor er det avgjørende med et adekvat renholdsregime.

Prosessen med trappevask

Utstyr og rengjøringsmidler

For å utføre en grundig trappevask, trenger man riktig utstyr og rengjøringsmidler. Dette inkluderer rengjøringsvogn, mopper, børster, kost, støvsuger og et utvalg av rengjøringsmidler tilpasset de forskjellige overflatene man kan støte på fra tregulv til tepper og fliser. Det er viktig å velge midler som effektivt fjerner skitt og støv uten å skade materialene, noe som kan kreve spesialprodukter avhengig av trappebelegget.

Ved å bruke riktig utstyr sikres det at ikke bare det synlige støvet og skitten fjernes, men også bakterier og virus elimineres, spesielt i høykontaktflater som rekkverk og håndløpere.

trappevask

Arbeidsmetodikk

Effektiv trappevask starter med en grundig støvsuging eller feiing av trappene for å fjerne løst støv og skitt. Deretter påføres rengjøringsmiddel, og trappeflatene skrubbes nøye, ofte med en stiv børste for å løsne inngrodd smuss. Etter skrubbingen kan det være nødvendig med en mopping for å fjerne rengjøringsmiddelet og det oppløste skittet. Til slutt, tørking av trappene for å unngå skliulykker.

Regelmessighet er også en viktig faktor. Trapper i boligbygg kan ha nytte av ukentlig vask, mens i bygninger med større trafikk kan det være nødvendig med oftere rengjøring.

Fordeler med å velge profesjonelle tjenester

Selv om noen eiendomsbesittere foretrekker å ta hånd om trappevasken selv, kan det å leie inn profesjonelle rengjøringsfirmaer by på flere fordeler. En profesjonell vil ha tilgang til høykvalitets utstyr og effektive rengjøringsprodukter, noe som kan resultere i en dypere og mer langvarig renhet. Dette kan være kostnadseffektivt da det forlenger levetiden på byggets interiør og reduserer behovet for kostbare reparasjoner eller utskiftninger.

Et profesjonelt firma vil også ha opplært personell som vet hvordan de effektivt kan rengjøre uten å skade overflatene. De vil ha kjennskap til riktige renholdsteknikker og hygienestandarder som sikrer at trappene ikke bare ser rene ut, men også er fri for skadelige bakterier og virus.

Flere nyheter